Kunstenaars

Peter Sluijter

Soms heel onverwacht, is daar die aanleiding, een blik, een situatie of gewoon een alledaags moment, waardoor er een begin is van een stroom die niet meer te stoppen is. Dan ontstaat er een beeld.

Bezoek de website: www.petersluijter.nl

Jos van Onna

concentreert zich op spierbundels die energie uitstralen. Daarna lijken mens en materie zich gracieus te ontworstelen aan de zwaartekracht.

Fabio Pravisani ijsmaker en beeldhouwer gelijk

EGMOND AAN ZEE – Hij is geboren op 9 april 1971 in het Alkmaarse Elizabeth ziekenhuis en van Italiaanse komaf. Zijn vader Dino die in 1981 is overleden, moeder Marisa en zus Daniëla, allen met Italiaanse roots, bestieren al meer dan een halve eeuw de Italiaanse ijssalon van Pravisani in Egmond aan Zee in de Voorstraat. Opa Antonio Pravisani met zijn zonen Leo, Dino, Lio en hun zus Carla, die het langst heeft meegewerkt, begon de ijssalon al in 1947.

Beeldhouwer
Fabio is tien jaar geleden begonnen met beeldhouwen en is een echte autodidact. Hij heeft geleerd zijn gave te ontwikkelen uit boeken en het kijken naar dvd’s. In de wintermaanden, als de ijssalon gesloten is, kan hij zijn hobby als beeldhouwer uitvoeren. Hij is altijd een groot kunstliefhebber geweest en vindt het heerlijk om zich helemaal uit te leven in het maken van een beeld, ook al vindt hij zichzelf nog maar een beginneling en niet zo goed als gevorderde beeldhouwers. Hij laat zich inspireren door verscheidene beeldhouwers uit diverse tijdperken en landen.
Sinds 2008 is Fabio Pravisani vrijwilliger bij bronsgieterij De Hooischuur. Daar leerde hij het hele proces van het gieten van een beeld in brons. Dat beviel zo goed dat hij ermee is doorgegaan en niet zonder resultaat.

Tekst uit E-paper: www.rodi.nl | foto: Cor Mooij

Co Stam laat zich inspireren door de beelden van grote meesters en vindt uitdaging in sport en muziek.

Co Stam heeft zich bekwaamd in het werken met brons. Hij volgde cursussen en deed ervaring op door het werken met kunstenaars en bronsgieters. Het werken met brons is gebaseerd op oeroude tradities en leent zich bij uitstek om op een zeer eigen wijze uitdrukking te geven aan de verbeelding. Juist de ambachtelijke aspecten en het bijzondere van dit materiaal spreken hem aan.

Co Stam is niet stijlgebonden. Hij laat zich inspireren door de beelden van de grote meesters en vindt uitdagingen in sport en muziek.
Kenmerkend zijn beweeglijkheid en transparantie. Verstilling van het juiste moment van beweging laat in de verbeelding het beeld tot leven komen. Vervormingen en weglatingen brengen het beeld naar de essentie.
Co Stam streeft in zijn beelden naar kracht, energie en spanning maar soms ook naar ontspanning.

Lady met masker van kunstenaar Co Stam


Tekst uit www.costam.nl

Loet van Veen

Naast alle kennis en alle technische knepen die de kunstenaar beheerst om zijn werk te realiseren, spelen bij hem uiteraard ook een grote artistieke vrijheid en een poëtische beroering mee.

Bij veel beelden kunnen niet alleen teksten geschreven worden maar ook gedichten of muziek ontstaan.
Loet werkt veelal in opdracht en exposeert door heel het land, in prachtige tuinen en landhuizen, maar ook in galeries, beurzen en kerken.
Modeltekenen doe ik nog steeds,als ondersteuning voor de juiste verhoudingen bij het ontwerp van mijn beelden.

Op brons valt het licht altijd goed. Het aanraken van een bronzen beeld of sculptuur geeft mij een speciaal gevoel.

Tekst uit www.martenranda.nl

Leo Derijcke

De mens is een grote inspiratiebron voor mij.

www.leoderijcke.nl

Ton van Veen